BumpTop

Dit is mijn eerste reactie op een link dat geplaatst is op delicious door een medestudent. Ik heb gekozen voor ‘BumpTop’. Link Ik had dit concept eerder al eens gezien. Toen was het wel beschreven als software voor een touchscreen. Nuja, alles wat je met een single-touchscreen kan doen, kan je uiteindelijk ook met een muis. Weliswaar niet altijd even evident.

Het filmpje begint met een overzicht van de huidige interfaces die gebruikt worden in windows en mac. Hij kaart aan dat mac er misschien wel wat eleganter uitziet maar dat het uiteindelijk op hetzelfde neerkomt. Dit was in de les ook al eens bovengekomen toen we het hadden over microsoft office. Dat de werkbalken bovenaan staan met alle knopjes mooi op een rij en dat vele nieuwe software zich richt naar die interface zodat de leertijd minimaal is.

Hij beschrijft deze interfaces als een simpel point-and-click systeem. Hij zou veel liever hebben dat de interface meer lijkt op zijn daadwerkelijke bureau. Waar alles doorheen ligt, op en onder elkaar. Hierna toont hij de software ‘bumptop’. Naar mijn mening een heel mooie interface. De fysische wetten spelen een rol. Als je bijvoorbeeld een icoontje groter maakt, wordt dat ook zwaarder en zal het een grotere impact hebben als je dit icoon tegen andere aan gooit. Ze proberen zo realistisch mogelijk een fysieke bureauomgeving na te bootsen. Wanneer je het ene icoontje tegen het andere werpt wordt dat laatste verder geslingerd; je kan hoopjes maken van document; die hoopjes uitslingeren; enzovoort… Het lijkt me wel interessant om dit te gebruiken. Het is ook nieuw en leuk dus spreekt het aan.

Uiteraard zoals bij elk nieuw ding, is er een leertijd aan verbonden. Welke acties doen wat? Wat kan je precies doen om zo’n verschillende icoontjes bijeen te rapen?

Het ‘bureaublad’ wordt uitgebreid met muren waaraan je icoontjes kan omhoog hangen. Dit wordt dan vergeleken met post-its. Ook een zeer leuke feature.

Persoonlijk denk ik dat ik het zeker zou gebruiken wanneer het ooit uitkomt. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe gemakkelijk de overgang is. Als het in de aard is van een nieuw ‘theme’ in windows of gewoon een programma dat geïnstalleerd moet worden zou het door veel mensen eens uitgeprobeerd worden. Als we spreken over een volledig nieuw besturingssysteem heb je al de meerderheid dat afhaakt. Wat voor mij ook een belangrijke factor is, is de aanwezigheid van de oude functies. Om maar een stom voorbeeld te geven, als je bijvoorbeeld niet meer meerdere icoontjes kunt selecteren door de control toets in te houden, dan hoeft heel dat nieuwe systeem niet meer voor mij. Ok, dat gaat er nu sowieso wel inzitten, maar om nog een voorbeeld uit de klas aan te halen: De prof had zijn iphone (of ipod touch) bovengehaald en gezegd dat je niet kan copy-pasten op dat toestel. Dat zou naar mijn weten toch wel een veelgebruikte functie zijn, toch?! Als je uit je mails iets wilt verzenden via sms; als je uit je mails een webadres hebt dat niet aanklikbaar is;…

Op het einde van het filmpje zegt hij nog even dat het niet alleen voor icoontjes is; dus niet alleen als een bureaublad, maar dat het voor andere dingen gebruikt kan worden, zoals foto’s doorbladeren. Ik denk dat het wel voor de hand liggend is dat je dit systeem (deze engine) wel voor vele dingen kan gebruiken. Het maakt het werken gezelliger. Het maakt het werken realistischer.

Brecht Van der vekens

Advertenties

~ door brechtvdv op maart 2, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: