Pimp my program: Help for the disabled

Ik koos de volgende link op delicious over gebruikersinterfaces voor gehandicapten.

Sinds de eerste versies van point & click besturingssystemen als windows, mac os en linux waar ik ooit mee gewerkt heb, is er steeds enige vorm van aandacht geweest voor het gebruik door mensen met een beperking. Zo zijn er hoge contrast thema’s, grotere lettertypes, text-to-speech begeleiding, … Hetgeen mij opvalt is dat er in alle jaren niet echt veel veranderd is op dit gebied, de text-to-speech is bijvoorbeeld wel verbeterd en verstaanbaarder geworden, maar apart van wat verbeteringen is het voor mensen met niet-triviale handicaps niet zo voor de hand liggend om een computer te bedienen, ondanks het feit dat ze hier mentaal perfect in staat toe zijn!

Het artikel in de link stelt een programme “Supple” voor waarbij de userinterface van een applicatie aanpast voor elke vorm van besturing. De userinterface ligt niet op voorhand vast maar wordt op maat gemaakt van de persoon die de applicatie moet bedienen. Hiervoor wordt eerst een test uitgevoerd die vaststelt hoe een persoon basis-activiteiten als klikken en slepen uitvoert. Het resultaat is een interface op maat van de gebruiker die de hoogst mogelijke productiviteit biedt, zodat de gebruiker een minimale hinder ondervindt van zijn handicap.

De makers hopen in de toekomst soortgelijke software te ontwikkelen die webapplicaties toegankelijker maakt en op termijn zelfs tot operating system integratie te komen.

Ik vind het persoonlijk een geweldig idee dat aan dit soort software gewerkt wordt en gepoogd wordt dit te integreren in besturingssystemen. Het mooie eraan is dat het niet enkel de productiviteit van mensen met een beperking kan verhogen, maar ook mensen die normaal een muis kunnen bedienen kunnen veel efficienter werken door een userinterface op eigen formaat.

Pieter Van Geel.

Advertenties

~ door twonkel op maart 2, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: