Facebook Manners

Ik ga het filmpje over facebook bespreken. Dit is terug te vinden op http://www.youtube.com/watch?v=iROYzrm5SBM.

In dit filmpje worden zogenaamde ‘facebook manners’ besproken. Hier komen enkele ‘regels’ in voor.

Regel: Geen beschamende foto’s van andere personen uploaden. Zelf heb ik het nu nog niet meegemaakt maar ik ga wel volledig akkoord met deze regel. Op facebook heb je helemaal geen controle over de foto’s die geupload worden. Stel, iemand zet een beschamende foto van jou online. Wanneer je niet direct online komt, zie je dit pas later. Daarna kan je je tag verwijderen maar dan staat de foto nog steeds online. Je kan de foto rapporteren maar ik ga er vanuit dat het dan ook even duurt voor deze eraf gehaald wordt. Tegen de tijd dat heel deze procedure doorlopen is, heeft heel je vriendenlijst al de kans gekregen om deze foto te zien.

Regel: Discreet zijn wanneer je een bericht post op de wall van iemand anders. Wederom ga ik hiermee akkoord en ook om dezelfde reden als hierboven. Ongewenste informatie die plots beschikbaar is voor je vrienden terwijl je geen macht hebt hierover. Ok, je kan wel heel snel een wall-bericht verwijderen maar het heeft er hoedanook opgestaan en het is beschikbaar geweest voor andere mensen.

Op het einde van het filmpje wordt er getoond dat iemand wordt gearresteerd door de politie omdat ze op facebook informatie over hem vonden. Ik weet niet of het er in de realiteit ook zo drastisch aan toe gaat maar ben er van overtuigd dat sociale websites zeker geraadpleegd worden door werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers. Zonder dat mensen het doorhebben komen door websites als facebook en netlog ongelooflijk veel privé gegevens vrij. Een groot deel hangt natuurlijk ook af wat je er zelf op zet, maar bijvoorbeeld je vriendenlijst alleen al is publiek beschikbaar en zou tegen je kunnen gebruikt worden.

Advertenties

~ door brechtvdv op mei 6, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: