De geschiedenis van CHI

The Past


– What struck you most & why?

Hetgeen ons het meest opviel (hetgeen reeds aangehaald is in de les) is dat ontwikkelingen die nu mainstream geworden zijn, afkomstig zijn uit onderzoek dat reeds jaren geleden gebeurd is. Het is moeilijk in te beelden dat er 40 jaar geleden reeds onderzoek was naar het gebruik van een computer die in die tijd onbetaalbaar was voor 1 enkele persoon. Het is daardoor nog moeilijker maar best wel spannend om te dromen over wat de toekomst ons binnen 20 jaar zal brengen, de mogelijkheden lijken wel onbegrensd.

Bij het programmeren met ponskaarten kunnen we ons ook niet veel voorstellen. Onze interesse in computers komt voort uit de praktijkervaring met, en verwondering voor toestellen waar we meer dan de helft van ons leven reeds vertrouwd mee zijn. Een geheimzinnig apparaat dat continu ponskaarten verwerkt en uitvoer op papier brengt, is iets waar we nauwelijks enthousiast voor zouden worden.

The Future


– What did you like the most?

Het leukste toekomstidee was voor ons de Ubiquitous computing, het idee van gewoon op de lesbank je mail te lezen, de inhoud van je koelkast, de dichtsbijzijnde nachtwinkel te kunnen bekijken. Het klinkt nog als verre toekomstmuziek maar dat was voor de aanwezigen op de demo van Doug Engelbart allicht ook zo.

– What did you want most?

De helm die toelaat gedachten te lezen met behulp van een computer. Het verwonderde ons enorm dat een dergelijk product reeds commercieel verkrijgbaar is! We beseffen goed en wel dat dit waarschijnlijk nog niet toelaat om onze gedachten zomaar uit te lezen maar het idee dat gedachten reeds enige vorm van interactie met een spel kunnen hebben is duizelingwekkend.

– What did you dislike most?

Het enige dat ons niet aanstond aan de toekomstplannen is dat het steeds zo lang duurt voor een bepaald idee effectief in productie komt. Het is begrijpelijk dat men geen onafgewerkt product kan lanceren maar het kriebelt reeds een beetje als we filmpjes zien van ubiquitous computing, wetende dat we op iets dergelijks de eerste 15-20 jaar niet moeten hopen (thans toch niet in die vorm) Het minst verwonderlijke was the sixth sense. Hoewel dit een prachtig concept lijkt, metadata overal ter beschikking, lijkt de uitwerking met de projector en spiegel er wat goedkoop uit te zien. Mooi idee maar wij zouden het veel liever als een HUD op je bril of iets dergelijks zien.

– What did you fear most?

Hoewel we beseffen dat we reeds vaak met onze privacy te koop lopen en hier niet al te veel problemen mee hebben, merken we toch dat bedrijven zoals google angstaanjagend veel weten over ons: aangepaste advertenties, voorgestelde sites en zoektermen, etc… En hoewel we hier uiteraard ook voordelen uit halen, zou bepaalde informatie toch niet zomaar beschikbaar zou mogen zijn. Het zou bijvoorbeeld enorm handig zijn onze volledige medische geschiedenis te kunnen raadplegen vanuit het kantoor van een nieuwe huisarts, het zou echter rampzalig zijn dat een toekomstige werkgever of een verzekeringsagent zulke gegevens zou bemachtigen.

Bij het werken aan onze facebook-applicatie zijn we met deze aspecten ook wel in aanraking gekomen.

Hello Kitty FightClub


How do both relate to our work ?


Vanuit deze geschiedenis van CHI kunnen we een lessen trekken voor de interface van onze facebook application. Om zoveel mogelijk gebruikers

aan te spreken, moet deze interface juist tussen verleden en toekomst passen. We hadden Hello Kitty Fightclub bijvoorbeeld even goed met een command line interface kunnen maken,

maar dit zou bijna niemand aangesproken hebben omdat grafische interfaces nu voor alles mainstream zijn. Aan de andere kant hadden we Hello Kitty Fightclub ook een interface kunnen geven zodat gebruikers hun kitty met hun gedachten konden besturen, maar sinds deze technologie nog lang niet mainstream is, zouden we ook hier niet veel gebruikers hebben.

Advertenties

~ door twonkel op mei 19, 2009.

Eén reactie to “De geschiedenis van CHI”

  1. Misschien moet je toch geen 20 jaar meer wachten op ubiquitous computing: de vroege publicaties van Mark Weiser zijn alweer 18 jaar oud (http://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitous_computing) 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: