Laatste blogpost – Ten Usability Heuristics

Ik ga in mijn laatste blogpost nog een delicious link bespreken.

Het betreft http://www.useit.com/papers/heuristic/heuristic_list.html en gaat over tien algemene principes voor het designen van een user interface. Ik ga ze overlopen en vertellen of we er aan voldoen in onze facebook applicatie.

1) Visibility of system status
De gebruiker moet altijd op de hoogte blijven van wat er gaande is. Vanaf iteratie 1 krijgen onze gebruikers een history feed te zien wat er gebeurt is met hun kitties. Weliswaar moet je de pagina’s herladen om dit te verversen dus we zouden met ajax dit nog realtime kunnen bijwerken. Weliswaar krijg je notifications van facebook en deze worden wel d.m.v. ajax opgehaald. Bij het laten openstaan van je browser blijf je dus steeds alert van laatste gebeurtenissen in hellokittyland. In een laatste versie gaan we ook bij elke vriend een history knop toevoegen zodat je kan zien waar je vrienden mee bezig waren in hellokittyland.

2) Match between system and the real world
In onze applicatie gebruiken we woorden zoals “fight”, “snuggle”, “history”, “customize”, “top friends” , etc. Deze komen overeen met wat deze woorden in de echte wereld betekenen. Hier zijn we dus zeker in geslaagd.

3) User control and freedom
Undo knoppen zijn er in onze applicatie echter niet. Eenmaal je gevochten hebt met iemand, kan je dit gevecht niet ongedaan maken. Logisch ook wel omdat je bij verlies dan elke keer zou undo-en. Je kan ook moeilijk iemand per ongeluk aanvallen dus hier hebben we ook nog nooit gevallen van gemerkt. In de customize pagina kun je echter wel andere outfits en een andere naam kiezen. Als je tijdens het veranderen echter niet tevreden bent, kun je wel op “cancel” drukken en dan worden je keuzes niet opgeslaan. Dus hier zijn we ook goed in geslaagd.

4) Consistency and standards
Elke acties en woorden spreken voor zich en een gebruiker kan zich hier niet in vergissen.

5) Error prevention
Zelf produceren we geen fout boodschappen. Wanneer je kitty dood is en niemand kan aanvallen, ga je automatisch terug naar de hoofdpagina zonder een foutmelding. Op de hoofdpagina zie je dan wel dat je volledig dood bent en kan de gebruiker hier wel uit afleiden dat het daarom is dat hij niet kan vechten. We hebben hier alleszins nog geen of slechts zeer weinig klachten over gehoord.
Facebook produceert zelf echter wel wat fouten. Als het te lang duur voor een pagina geladen is, en dat gebeurt soms wel eens in onze applicatie, dan geeft facebook een standaard “kan niet laden” foutboodschap zonder extra informatie. Dit ligt buiten onze macht maar we hebben er ons wel al aan geërgerd.

6) Recognition rather than recall
Onze gebruikers moeten nooit iets onthouden. Vanuit de history kunnen ze direct wraak nemen op aanvallers waardoor ze geen namen moeten onthouden terwijl ze doorheen onze applicatie klikken.

7) Flexibility and efficiency of use
Sneldiensten of snelkoppelingen hebben we in onze applicatie niet ingebouwd. We zouden bijvoorbeeld een knop kunnen inbouwen om direct 3x met een persoon te vechten omdat deze actie vaak gebeurt. Echter zien we daar niet de fun van in. Na een gevecht komt er reeds een ‘fight again’ knop en op deze manier zie je het gevecht ook daadwerkelijk gebeuren.

8 ) Aesthetic and minimalist design
We proberen zo minimalistisch te zijn in de informatie die we verstrekken naar onze gebruikers. Bijvoorbeeld staat er in onze notifications enkel of er gevochten of gesnuggled is en daarna een link naar de applicatie. Zo is de notification maar 2 lijnen tekst. We hadden ook de uitkomst van het gevecht hierin kunnen zetten maar daar hebben we bewust voor gekozen.

9) Help users recognize, diagnose, and recover from errors
We hebben geen error messages dus dit is niet op onze applicatie van toepassing

10) Help and documentation
We hebben geen documentatie omdat we proberen onze applicatie voor zich te laten spreken. Volgens ons is dit nog altijd het geval. We hebben nog geen enkele feedback gekregen dat ze niet weten hoe ze iets moeten doen.

Mijn laatste post,

Brecht

Advertenties

~ door brechtvdv op mei 27, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: